Consiliul Judetean Vaslui, Primaria Municipiului Vaslui şi Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, organizeaza cea de-a XI-a editie a Tărgului meşterilor populari, care va avea loc in perioada 06-09 septembrie 2013, in Pacul Copou din Vaslui.


citeste mai departe

Consiliul Judeţean Vaslui, Primaria Municipiului Vaslui, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui organizează Festivalul Internaţional de Folclor „Hora din străbuni”, după o lungă întrerupere, revine anul acesta cu cea de-a III-a ediţie, având menirea să perpetueze o manifestare de anvergură, dedicată dansului şi cântecului tradiţional. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 19-22 septembrie 2013 în municipiul şi în judeţul Vaslui. La festival participă ansambluri folclorice tradiţionale care promovează cântecul, dansul şi costumul popular specific ţării şi zonei de unde provin.


citeste mai departe

 

Consiliul Judetean Vaslui, Primaria Municipiului Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui si Silver Mall Vaslui orghanizeaza cea de-a X-a editie a manifestarii OUĂ ÎNCONDEIATE. ICOANE care va avea loc in perioada 27-28 aprilie 2013, in Silver Mall Vaslui.


citeste mai departe

Consiliul Judetean Vaslui, Primaria Municipiului Vaslui, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui si Silver Mall Vaslui orghanizeaza cea de-a V-a editie a TARGULUI DE PRIMAVARA care va avea loc in perioada 23-24 februarie 2013, in Silver Mall Vaslui.


citeste mai departe

 

       O noua manifestare folclorică  judeţeană a debutat la Negreşti,  anume prima ediţie a festivalului-concurs „Muguri de tezaur”, organizat sub egida Consiliului Judeţean Vaslui de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui şi Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Vaslui, în ziua de 22 mai 2010, la Casa de Cultură din Negreşti. La eveniment au participat 176 de copii din judeţul Vaslui (Vaslui, Negreşti, Huşi, Soleşti, Viişoara, Vultureşti, Perieni etc.), fiecare participant interpretând câte două piese folclorice: melodie de joc şi o doină, majoritatea acompaniaţi de orchestra ansamblului „Trandafir de la Moldova” de la Huşi. Un juriu constituit din specialişti a procedat la o ierarhizare valorică a participanţilor: Nicolae Balan, compozitor, preşedintele juriului; Maria Cornea, profesor de muzică, consultant artistic CJCPCT Vaslui; Mihail Cornea, profesor de muzică, consilier superior DJCPCN Vaslui; Dumitru Şerban, redator Radio Iaşi; Lili Ciortan, solistă de muzică populară. Astfel, în continuare, exemplificăm cu premiul I la fiecare secţiune:

citeste mai departe

 

        Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui iniţiază Concursul "ANTURAJE", având ca teme traficul de carne vie şi traficul de droguri.

citeste mai departe

       Consiliul Judeţean Vaslui, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui şi Direcţia Judeţeană pentru Cultută, Culte şi Patrimoniul  Cultural Naţional Vaslui, organizează în perioada 18 aprilie - 12 septembrie 2010 Concursul cultural-artistic judeţean "Izvoare limpezi".

citeste mai departe

 

Anul acesta, Festivalul Fanfarelor se va desfasura in municipiul Husi, pe data de 23 august 2009, incepand cu ora 14:00. In cadrul acestui eveniment vor participa numeroase formatii de muzica traditionala din judetul Vaslui:

citeste mai departe

 

In cadrul proiectului "Arta Traditionala - Mijloc de Dezvoltare Economica", initiat de Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Vaslui, in parteneriat cu Consiliul Judetean Vaslui si consiliile raionale Hincesti si Leova din Republica Moldova, precum si cu Primariile comunelor Duda-Epureni, Vinderei si Pogonesti, va avea loc "Targul Mesterilor Populari" in municipiul Husi, in perioada 22-23 august 2009. Totodata, se vor desfasura lucrarile simpozionului de specialitate dedicat aspectelor de cercetare si pastrare a vestigiilor culturii populare din judetul Vaslui.

citeste mai departe

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui în parteneriat cu Primăria Vinderei, Consiliile Raionale Hînceşti şi Leova - Republica Moldova şi Consiliul Judeţean Vaslui organizează duminică, 19 iulie 2009, ora 1200 în localitatea Vinderei “Târgul Meşterilor Populari” activitate în cadrul proiectului “Arta tradiţională-mijloc de dezvoltare economică”, finanţat prin fonduri Phare RO 2005/017-537.01.01.08.


citeste mai departe

 

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui în parteneriat cu Primăria Duda Epureni, Consiliile Raionale Hînceşti şi Leova - Republica Moldova şi Consiliul Judeţean Vaslui organizează duminică, 28 iunie 2009, ora 1200 în localitatea Duda Epureni “Târgul Meşterilor Populari” activitate în cadrul proiectului “Arta tradiţională-mijloc de dezvoltare economică”, finanţat prin fonduri Phare RO 2005/017-537.01.01.08.


citeste mai departe

Eveniment realizat pentru comemorarea scriitorului Alexandru Vlahuta (5 septembrie 1858 - 19 noiembrie 1919).

citeste mai departe

 

Meşteşugurile tradiţionale reprezintă în zilele noastre o atracţie şi un interes în acelaşi timp, care nu puteau fi bănuite în perioadele în care modernizarea şi industrializarea erau visurile şi obsesiile societăţilor europene.

citeste mai departe

Lansare site MestesuguriTraditionale.ro


citeste mai departe

 

Evenimentul a avut loc la data de 5 Septembrie 2008, in loc. Vaslui, in jurul Statuii lui Stefan cel Mare.

citeste mai departe

 

La ultima ediţie a Tîrgului Meşterilor Populari de la Vaslui, au avut standuri şi două bătrîne din comuna Văleni, Anica Palamiuc şi Agripina Jitaru. Cele două au vrut să arate scoarţele ţesute la război, prosoapele şi iile cusute cu multă migală în nopţile de iarnă. "Nu ne aşteptam neapărat să vindem, dar vrem să arătăm lumii că şi lucrurile noastre, aşa cum am învăţat de la bătrîni să le lucrăm, sînt valoroase. Parcă e păcat că nu mai ştie nimeni cum se ţese un lăicer, o cuvertură sau un prosop. Am rămas un grup de femei care ne mai ocupăm de aşa ceva şi vrem să ducem mai departe tradiţia", ne-a spus Anica Palamiuc. Un covor bine lucrat are un "termen de garanţie" net superior covoarelor sintetice ce se găsesc în comerţ. "Noi nu lucrăm cu tot felul de materiale sintetice. Lucrăm doar cu lînă. Covoarele noastre, dacă sînt păstrate cu grijă, arată bine şi după 20 de ani. Am acasă un lăicer de pe vremea bunicii şi şi-a păstrat culorile şi forma", ne-a mai spus mătuşa Anica.

Sursa: Evenimentul.ro


citeste mai departe

Expozitie ceramica in Dumestii Vechi


citeste mai departe

 
 

De la folclor la clasic


citeste mai departe

 

Cavalerii Crestinatatii - 2005

citeste mai departe

Spectacol folcloric

Program:

citeste mai departe

 

Cavalerii Crestinatatii - 2003

citeste mai departe